Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är statistik?

Statistik är vetenskapen om insamling, analys och tolkning av empiriska data vilket innebär att det finns en mängd tillämpningsområden. Inom samhällsvetenskapliga ämnen såsom ekonomi och olika beteendevetenskaper är statistiska metoder ovärderliga för insamling och analys av kvantitativa data. Alla beslut, små som stora, all planering inom ekonomisk verksamhet, all kontroll och övervakning av miljö och natur förutsätter statistiskt korrekta data.

Stor efterfrågan på statistisk kompetens

Statistik är ett vetenskapligt område där vetenskapliga metoder formaliseras och omfattar mycket av det som idag kallas informationsvetenskap. I takt med ökad AI, machine learning och datorernas förbättrade kapacitet blir statistiska metoder väsentliga redskap som används i så skilda områden som medicin, pedagogik, psykologi, management, investeringsplanering, opinionsundersökningar, marknadsanalyser, statskunskap, ekonomiska prognoser, transportanalys, telekommunikation och juridik.

Det blir med andra ord alltmer nödvändigt med goda kunskaper i ämnet för att ha ett kritiskt förhållningssätt till all den information som vi möter dagligen både privat och i vår yrkesroll.

God arbetsmarknad för statistiker

I Sverige är personer som har goda statistiska kunskaper i sin grundexamen eller högre examen mycket eftersökta på arbetsmarknaden. Statistiker finns inom det privata näringslivet, framför allt inom läkemedelsindustrin, i opinionsinstitut och i företag som arbetar med marknadsanalyser och vid de finansiella avdelningarna t.ex. på banker men också vid statliga och kommunala myndigheter.

Sidansvarig: Lars Magnusson|Sidan uppdaterades: 2019-08-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?