Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad är nationalekonomi?

Många förknippar troligen nationalekonomi med frågor som ekonomisk tillväxt, konjunktursvängningar, inflation och räntor eftersom dessa frågor ofta tas upp i media, men nationalekonomi består av mycket mer.

Nationalekonomi är ett samhällsvetenskapligt ämne som studerar hur ett samhälle använder sina resurser. Om vi har begränsade tillgångar, hur ska vi då agera för att få det så bra som möjligt? Vad väljer vi? Vilka beslut fattar vi? Denna typ av frågor kan ställas i många olika sammanhang, vilket har lett till de olika grenarna av nationalekonomi, till exempel miljö-, hälso- och arbetsmarknadsekonomi.

Eftersom ämnet rymmer så många och olika frågeställningar förespråkar en del att nationalekonomi definieras i termer av den metod som används för att angripa samhällsvetenskapliga problem snarare än av de specifika frågeställningar som studeras.

Mikro och makro

Nationalekonomi kan på ett övergripande plan delas in i två huvudavdelningar: makro- och mikroekonomi.

Inom makroekonomi studerar du ekonomin som helhet. Här studeras sådant som arbetslöshet, räntor,  och inflation. Mikroekonomi handlar om hur olika aktörer fattar sina beslut för att uppnå bästa möjliga resultat. Här analyseras bland annat hur konsumenter och producenter möts på en marknad och hur deras efterfrågan respektive utbud leder till att en jämvikt nås på marknaden.

Nationalekonomiska metoder

En viktig del av nationalekonomisk metod är de matematiska modellerna. Dessa modeller uppfattas av många som onödigt komplicerade, men det är faktiskt tvärtom. Modellernas uppgift är att förenkla och renodla olika sammanhang så att vi klarar av att analysera dem. Om vi istället skulle försöka ta med alla faktorer som kan tänkas påverka ett beslut kommer vi upp i svindlande antal. Att då analysera beslutet utan att förenkla situationen med hjälp av en modell blir i stort sett omöjligt.

Traditionell nationalekonomisk analys har utgått från att individen alltid är nyttomaximerande och rationell i sina val och i sitt agerande. Denna typ av stiliserad individ kallas ofta för "the economic man" eller Homo Economicus. Numera försöker nationalekonomin ofta ta in perspektiv och synsätt från andra relaterade fält, till exempel från psykologin, vilket bland annat lett till ett forskningsområdet  beteendeekonomi.

Skillnaden mellan nationalekonomi och företagsekonomi

En vanlig fråga från studenter är vad som skiljer nationalekonomi från företagsekonomi. På svenska låter det som att dessa ämnen är närbesläktade, då båda slutar på -ekonomi. Skillnaden blir tydligare om vi tittar på de engelska termerna, nämligen "economics" (nationalekonomi) och "business administration" (företagsekonomi). 

Företagsekonomi fokuserar på hur det enskilda företaget ska agera i olika situationer. Nationalekonomi letar istället efter generella samband och analyserar hur olika grupper av aktörer agerar under olika förutsättningar.  Även om ämnet heter nationalekonomi handlar det inte bara om hur länder agerar utan även delar av samhället, exempelvis konsumenter och producenter.

Kahn Academy har gjort en kort  video som beskriver ämnet nationalekonomin (på engelska).
Introduction to Economics by Kahn Academy

Forskningsbaserad undervisning

I stort sett alla våra lärare är aktiva forskare, vilket innebär att de är uppdaterade på vad som sker inom aktuell forskning  och kan ge aktuella exempel från forskningen. Kopplingen mellan kursinnehåll och aktuell forskning blir tydligare ju längre fram i kurserna du kommer. Extra tydligt blir det på de valbara kurserna där en betydande del av kurslitteraturen utgörs av forskningsartiklar.
Institutionen har en stor bredd på forskningsområden. De främsta är:

 • arbetsmarknadsekonomi
 • beteende- och experimentell ekonomi
 • finansiell ekonomi
 • hälsoekonomi
 • industriell ekonomi
 • miljöekonomi
 • offentlig ekonomi
 • utvecklingsekonomi

Möt våra lärare och studenter

Otilia Esping och Jens Ewald studerar nationalekonomi. Hans Bjurek och Katarina Nordblom undervisar.
Intervjuer med studenter och lärare

Vad handlar kandidatuppsatserna om?

För att få en kandidatexamen i nationalekonomi ska du skriva en kandidatuppsats. Här har vi gjort ett urval av de senaste uppsatserna för att du ska få en uppfattning om vilka ämnen som är tänkbara:

 • Gini-koefficienten och stödet för högerradikala Partier - En kvantitativ studie i hur sannolikheten för att rösta på högerradikala partier påverkas av förändringar i Gini koefficienten
 • Faktorer som får elever att uppnå betyget godkänt i årskurs 9
 • Market regulations targeting emissions from the European Union's milk industry - An Environmental Economic Thesis
 • On optimal tax rates and shifts in the peak of the Laffer curve - An empirical study of Swedish municipalities during the years from 2000 to 2017.
 • Hur mycket installerad solcellseffekt (W) har solcellsstödet bidragit med i Sverige?
 • The Effect of ESG on a Global Fund Market - Integrating Environmental, Social and Governance (ESG) in the investment strategy: A Global Market Research
   

I databasen Gupea hittar du en lista över alla kandidatuppsatser i nationalekonokmi i datumordning.
Kandidatuppsatser i nationalekonomi

Karriär

Arbetsmarknaden för nationalekonomer är god. De allra flesta får snabbt ett arbete efter avslutad utbildning. En undersökning från 2015 visar att tre av fyra arbetar i privat sektor och de vanligaste yrkena är specialister, analytiker eller konsulter. Nationalekonomi är ett internationellt ämne vilket öppnar för en internationell karriär.
Undersökning av arbetsmarknaden för nationalekonomer

Intervjuer med tidigare studenter

Vad tycker Frida Sandelin, Jens Dahlstrand, Ronja Helénsdotter och Stefan Emmoth som alla studerat nationalekonomi om utbildningen och sina arbeten?
Möt våra alumner
 

Studener grupparbetar

Sidansvarig: Lars Magnusson|Sidan uppdaterades: 2019-10-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://economics.gu.se/utbildning/vad-ar-nationalekonomi/
Utskriftsdatum: 2020-08-03