Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Antagning

Antagning till studier på forskarnivå sker som regel på vårvintern med start på höstterminen samma år.

Behörighetskrav

Behörig att antas till forskarutbildningen är den som
• Uppfyller krav för grundläggande behörighet
• Uppfyller krav på särskild behörighet
• Bedöms ha förmåga i övrigt som behövs för att tillgodogöra sig utbildningen

För att uppfylla kraven för grundläggande behörighet måste den sökande avlagt examen på avancerad nivå; eller ha fullgjort studier på minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng i nationalekonomi på avancerad nivå; eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kraven för särskild behörighet måste den sökande fullgjort studier på minst 90 högskolepoäng inom nationalekonomi; eller fullgjort minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå i nationalekonomi; eller ha motsvarande kvalifikationer.

GRE-test resultat är önskvärt men inte obligatoriskt.

Bland de sökande som uppfyller kraven kommer ett urval att göras. Grunden för urval, som avgörs av FFUK (Forskar- och forskarutbildningskommittén), är graden av förmåga att tillgodogöra sig sådan utbildning. Betyg och uppsatsarbeten i nationalekonomi väger tungt i urvalsprocessen. Goda kunskaper i matematik och/eller statistik är också meriterande, liksom goda betyg på avancerade kärnkurser i mikroekonomi, makroekonomi, samt ekonometri. Likaså är rekommendation från tidigare lärare viktigt. Vanligtvis kommer en tätgrupp bland de sökande att kallas till intervju.

Sidansvarig: Ann-Christin Räätäri Nyström|Sidan uppdaterades: 2019-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?