Våra forskare i media

Status och samvete får oss att skänka

[2020-05-19] Virtuell öl, frukost till sjukvårdspersonal och symboliska presentkort. När krisen kommer är det många av oss som är villiga att swisha en slant och hjälpa till.

[Norran]

Livet efter coronakrisen |

[2020-05-14]

[Forskning.se]

Paris höjer och Trump sänker

[2020-04-27]

[Civilekonomen]

Därför väcker krisen mångas vilja att hjälpa andra

[2020-04-21] Handla åt äldre, tillverka visir och skyddsmasker åt sjukvården, eller bara vara samtalspartner åt någon ensam. Viljan att göra en insats tycks större än någonsin.

[ETC]

Frysta skulder litet andrum för fattiga länder

[2020-04-19] Världens rikaste länder lovar att inte kräva in skuldbetalningar från fattiga länder under coronakrisen. Men långt mer krävs enligt experter och hjälporganisationer.

[Göteborgs-Posten Plus]

Del för del - så här påverkas din pension av coronakrisen

[2020-03-22] Din pension består av flera delar och alla påverkas olika av börsfallet och den ekonomiska krisen i spåren av coronaviruset.

[Dina Pengar]

Ola Olsson om den största ekonomiska faran

[2020-03-20] Ola Olsson om den största ekonomiska faran Ola Olsson, professor i nationalekonomi om de ekonomiska följder som corona kan föra med sig Arbetslöshet kan leda till depressioner och andra sociala problem,

[Expressen]

Professor Ola Olsson: "Finns en del positiva effekter på lång sikt"

[2020-03-20] Professor Ola Olsson: "Finns en del positiva effekter på lång sikt"

[Expressen]

Corona - så berörs du som köpt eller ska köpa bostad

[2020-03-19] Har du köpt eller tänker köpa eller sälja bostad och känner stress över situationen som corona har utlöst?

[Dina Pengar]

Här är jobben som riskerar försvinna i corona-krisen

[2020-03-15] Coronavirusets framfart kan hota många tusen svenska jobb - från kafébiträden och butikspersonal till montörer och mäklare.

Klimatrådet underkänner regeringens klimatpolitik

[2020-03-12]

[Dagens Opinion]

Corona sällsynt i globaliseringens skugga

[2020-03-08] Coronavirusets härjning har inte drabbat Afrika söder om Sahara, trots stor kinesisk närvaro på kontinenten. - Afrika är mindre globaliserat. Det finns kanske någon nytta med det vid spridningen av ett virus, säger nationalekonomen Arne Bigsten.

[Hallands Nyheter Plus]

Majoriteten: Ta emot ännu färre flyktingar

[2020-03-07] 54 procent av svenskarna vill att vi ska ta emot färre flyktingar i en ny mätning från SvD/Sifo.

Så påverkade klimatpolitik finansmarknaden

[2020-01-31]

[Extrakt]

Osäker framtid för statistiska institutionen

[2020-01-28] Framtiden för statistiska institutionen som en egen institution har diskuterats tidigare, men har återaktualiserats under hösten 2019. Nu ser man över möjligheterna att slå samman institutionen med nationalekonomiska institutionen.

[Lundagård]

Världsskatt ska rädda planeten - så ser den ut

[2020-01-27] Världens länder misslyckades i Madrid och klimatförändringen skenar. Ledande ekonomer är överens om att endast en sak kan lösa frågan: en global koldioxidskatt.

Så kommer vi att äta, bo och spara under 20-talet

[2020-01-19] År 2020 har vi inte bara tagit klivet in i ett nytt decennium, vi står även på randen till ett nytt samhälle - såväl framtvingat av klimatförändringar som möjliggjort av ny teknik.

[Göteborgs-Posten Plus]

Höjd bensinskatt utan klimatnytta?

[2020-01-16] Klimatutmaningen är, bokstavligt talat, en global utmaning. Det underskattas i den svenska debatten. Det är en slutsats man kan dra av en ny rapport om svensk klimatpolitik ur ett globalt perspektiv.

[Blekinge Läns Tidning]

Konjunkturrådets rapport 2020. Svensk politik för globalt klimat

[2020-01-15]

[Studieförbundet Näringsliv och Samhälle]

Ola Olsson: Bo Rothstein använder lösryckta citat

[2019-12-18] Nykolonialism är ekonomiskt utnyttjade av gamla kolonier, inte att utföra småskaliga policyexperiment i afrikanska byar. Det skriver Ola Olsson i sin slutreplik i debatten om årets pris i ekonomi till Alfred Nobels ära.

Sidansvarig: Lars Magnusson|Sidan uppdaterades: 2016-02-17