Thomas Sterner ska övervaka Frankrikes satsning på gröna finanser

Nyhet: 2017-12-14

Den franska regeringen satsar stort på att öka andelen gröna finanser för att nå klimatmålen. Den 11 december presenterades rådet som ska övervaka arbetet. Två svenskar ingår i rådet, en av dessa är Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet.

I samband med att företagsledare och politiker träffades på One Planet i Paris för att diskutera finanseringen av klimatomställningen presenterade Frankrike den hittills största satsningen på gröna obligationer, till ett värde av 100 miljarder kronor. Det franska finansdepartementet har utsett en kommitté för att övervaka lånet där professor Thomas Sterner kommer att ingå.

Thomas Sterner är verksam vid Institutionen för nationalekonomi med statistik vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, och hans forskning handlar om klimat- och miljöekonomi med fokus på energifrågor och ekonomiska styrmedel. Under läsåret 2015-2016 var han gästprofessor vid det prestigefyllda Collège de France i Paris.

Läs Thomas Sterners ledare i ETC Göteborg där han berättar mer om gröna finanser i klimatarbetet