Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Johan Lybeck har gått ur tiden

Nyhet: 2017-10-11

Johan Lybeck (1944-2017) avled den 22 september. Johan blev professor i nationalekonomi vid vår institution 1978, då han efterträdde Harald Dickson. Han växte upp i Stockholm och gick på Handelshögskolan där men doktorerade i USA, där han blev PhD vid University of Michigan 1971. Som nationalekonom var han främst inriktad mot finansmarknaden och publicerade förutom artiklar ett tiotal böcker om denna. Flera böcker handlade om finansiella kriser och några om valutafrågan i EU.

Johan hade vida intressen, och under professorstiden i Göteborg intresserade han sig för statsvetenskap och tog licexamen i detta ämne 1986. Han arbetade också praktiskt inom finansvärlden som bankdirektör vid Sparbankernas bank, VD för Finanskonsult och sedan chefsekonom för Matteus Bank, samtidigt som han försökte upprätthålla professuren i nationalekonomi hos oss. Detta höll inte, och 1993 lämnade han professuren.

År 2003 flyttade han till Frankrike, där han förutom att förvalta två mindre slott som han ägde fortsatte att skriva om bland annat finansiella frågor. Han ägnade sig nu också åt sitt ungdomsintresse historia och publicerade 2006 ett stort verk om den starka franska 1100-talsdrottningen Eleonore av Akvitanien, mor till Richard Lejonhjärta och Johan utan land.

Johan var en mångsidig och flyhänt författare som publicerade mycket inom flera genrer. Han var ovanligt verbalt begåvad och en mästare i att fånga deltagarnas intresse när han presenterade något på ett seminarium.

AV:

Sidansvarig: Marie Andersson|Sidan uppdaterades: 2012-10-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?