• Nudging får oss att äta mer vegetariskt

[2017-10-16] Maten vi äter har stor påverkan på miljön. Ny forskning från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet visar att vi med enkla metoder kan påverka restaurangbesökare att minska köttkonsumtionen till förmån för vegetarisk mat, med sänkta utsläpp av växthusgaser som följd.

• Johan Lybeck har gått ur tiden

[2017-10-11] Johan Lybeck (1944-2017) avled den 22 september. Johan blev professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet 1978.

• Ekonomipriset 2017: "Mycket stor praktisk betydelse för samhället"

[2017-10-10] Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tilldelas i år Richard H. Thaler, University of Chicago, USA. Professor Olof Johansson-Stenman, prodekan på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet kommenterar årets ekonomipris.

• Hallå där, Mia Lindgren, som praktiserar i New Dehli

[2017-09-26] Ekonomistudenten Mia Lindgren, 28 år, praktiserar just nu på Sveriges ambassad i New Delhi, Indien.

• Ökad risk för fästingburna sjukdomar hämmar friluftsliv

[2017-09-07] Den ökande förekomsten av fästingar, TBE och borrelia i Sverige skapar en stor oro hos befolkningen och påverkar hur människor rör sig i naturen. Det visar en ny avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, som är den första beteendestudien av fästingfrågan.

• Bo Södersten har avlidit

[2017-09-06] Bo Södersten avled 86 år gammal den 5 september 2017 efter en lång tids sjukdom. Han var färgstark professor vid vår institution 1971-1977.

• Alumnen som gör Etiopien grönare

[2017-08-28] Miljövärldens ögon riktas just nu mot Etiopien. Landet har tagit ett världsunikt beslut: man ska göra ett ekonomiskt lyft utan att miljöförstöringen ökar. Handelshögskolans alumn Haileselassie Medhin leder forskningscentret som ska stödja och observera den nya green growth-strategin på nära håll.

• Thomas Sterner ifrågasätter Trumpbeslut i tidskriften Science

[2017-08-21] Nyligen publicerade tidskriften Science ett inlägg av Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, och flera framstående amerikanska ekonomer och jurister, där de kritiserar Trump-administrationens beslut att dra tillbaka USA:s officiella uppskattning av den så kallade sociala kostnaden för koldioxidutsläpp samt avsätta arbetsgruppen som utvecklade den.

• Synen på svart arbetskraft har förändrats

[2017-06-28] Den 1 juli är det tio år sedan rutavdraget infördes. Katarina Nordblom, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, har studerat skattemoral och ser att de negativa attityderna till svart arbetskraft har ökat.

• Thomas Sterner: "Vi får arbeta för att detta blir en väckarklocka som får andra att reagera"

[2017-06-12] Under torsdagen meddelade president Donald Trump att USA lämnar Parisavtalet, ett avtal som i princip alla världens länder undertecknat för att rädda jordens klimat. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, svarar här på fyra snabba frågor om vad detta innebär.